’t Is weer voorbij die mooie Zomer-school
Na een periode van prachtig zomerweer besloten de weergoden het over een andere boeg te gooien. Uitgerekend op de dag dat de Zomerschool van start ging, stuurden ze een week lang het hemelwater met bakken naar beneden. Maar dan hadden ze toch buiten het optimisme en enthousiasme van de Berkel-Enschotse senioren gerekend. Alle activiteiten gingen vrolijk door: soms met paraplu en regenjas, soms met auto in plaats van fiets en soms gewoon tussen de buien door.
Voor Ies Risseeuw was dit grillige weer een mooie kapstok voor zijn lezing over klimaatverandering. Volgens Ies heeft het zeker zin om als individu een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de opwarming van de aarde, maar de echte oplossing moet toch van de politiek en mondiale samenwerking komen. Omdat hij zijn verhaal met de nodige humor doorspekte, werd het geen al te zware en deprimerende kost voor de meer dan 50 toehoorders.
Gerard van de Kam bekeek in zijn lezing de natuur van een heel andere, meer creatieve kant. Het was boeiend om te zien hoe verschillende kunstenaars door de eeuwen heen de natuur in hun werk hebben verbeeld: realistisch, mystiek, spiritueel. De getoonde beelden werden omlijst met muziekfragmenten, geïnspireerd door de natuur. “Wat weet die man ongelooflijk veel!”, was de spontane reactie van een toehoorster.
Van buffels en bijen
In Boxtel lopen op het bedrijf van Frans en Wendy van Oirschot 150 waterbuffels rond, elk met een gewicht van 1000 kilo. Deelnemers aan deze activiteit hadden grote bewondering voor dit echtpaar, dat om economische redenen overstapte van koeien op buffels. Hun lef is beloond met een bloeiend bedrijf, waar prachtige producten gemaakt worden. Deelnemers kregen het hele verhaal van hun ommezwaai te horen. En natuurlijk moest er geproefd worden: worstenbrood met buffelgehakt, mozzarella, melk en yoghurt.
Onvoorstelbaar hoeveel gezonde voedingsstoffen er in één potje honing zitten. Dat werd duidelijk bij het bezoek aan de bijenboerderij in Strijbeek. Na een film met uitleg en een kijkje in de honingkamer liepen we gewapend met deze kennis langs de meterslange bijenkasten. Tussen de zoemende en fladderende bijen vertelde de imker over zijn passie van bijen houden. Ook hier kon geproefd worden van tientallen soorten honing. Als wespen op een pot honing stortten de dames in het gezelschap zich op de grote winkel. Veel opgestoken die middag, en niemand is gestoken!
Van keramiek en kralen
De creativiteit kreeg alle kans op deze editie van de Zomerschool. Acht deelnemers waagden zich aan de workshop keramiek. Het bleek nog niet zo simpel om een natte homp klei op een draaischijf omhoog te trekken tot het product dat je in gedachten had. Maar op het eind was er een tableau met eierdopjes, schalen en potjes. Ook kon er vrij geboetseerd worden, wat ondermeer een dikke dame en een kat van klei opleverde.
Voor Hilde Fuite was het hard werken om tien deelneemsters te begeleiden bij haar workshop ‘sieraden maken’. Dankzij haar goede voorbereiding en uitleg over techniek en compositie leidde het gepriegel met ijzerdraad, tangetjes en kraaltjes tot tien trotse draagsters van een unieke ketting. Het was vooral gezellig, omdat deze activiteit noopte tot het helpen en adviseren van elkaar.
Van advocaat en wijn
Voor de tweede keer was de Zomerschool te gast bij de rechtbank in Den Bosch. Na een ‘smartelijke’ uitloting van 40 belangstellenden konden de 25 deelnemers zich met recht bevoorrechten noemen.
De verdachte van de rechtszitting – overigens niet aanwezig – had het nodige op z’n kerfstok (vier mishandelingen). Dankzij z’n advocate die alles uit de kast haalde, kwam hij er nog genadig van af met 60 uur werkstraf. Geen tijd om dit te laten bezinken, want een zeer bevlogen rondleidster nam de groep mee naar buiten om te wijzen op de bijzondere details van het Paleis van Justitie.
De rondleiding bij de wijngaard Hof van Baarle op vrijdagmiddag was een leerzame afsluiting van de eerste Zomerschoolweek en een vrolijk begin van het weekend. In het kielzog van de wijngaardenier gingen we door de wijngaard en de wijnmakerij. Als er één ding duidelijk werd, was het dat het heel veel zorg, liefde en tijd kost voor de druif als eindproduct in de fles zit. Bij de afsluitende proeverij met streekkazen was het duidelijk: goede wijn behoeft geen krans.
Van potten en pookjes
De deelnemers aan het gastvrije bezoek bij Capi Europe in Tilburg vergaapten zich aan de enorme hoeveelheid bloempotten in allerlei vormen en maten. Het bedrijf loopt voorop in het duurzaam en CO2 neutraal produceren. In de productiehal gaven de gidsen heldere uitleg over maakproces van de 100% recyclebare producten. Het robuuste uiterlijk doet een mens vrezen voor zijn rug, maar de potten zijn wonderwel superlicht in gewicht.
Het bezoek aan het Dafmuseum in Eindhoven maakte veel herinneringen los. De mannen keken verlekkerd naar de motoren, terwijl de dames van het gezelschap een AH-erlebnis hadden bij het zien van de oude Dafjes, voor sommige de eerste auto waarin ze gereden hadden. De uitleg was extra levendig, omdat een oud-medewerker kon verhalen over die goede oude tijd met ’meneer Huub’.
Van muziek en meditatie
Wie werd vroeger niet vrolijk van een draaiorgel in de straat?! Helaas is dat straatbeeld verleden tijd. Maar dat gevoel wordt nog steeds vastgehouden in het Museum Dansant in Hilvarenbeek. Een ontspannen middag tussen kleurrijke orgels met een uitleg, die af en toe gewoon cabaret was. Toen de volumeknop aanging, konden sommigen niet blijven zitten en waagden een dansje op de dansvloer.
De Zomerschool kenmerkt zich door uitersten. Na de decibellen van de dansorgels was de workshop klankontspanning een meer rustgevende, bijna meditatieve activiteit. Zittend of liggend gaven de deelnemers zich over aan totale ontspanning en rust, opgewekt door klankschalen. Voor wie ervoor openstaat, was het een fantastische, weldadige ervaring. Na afloop was er een kopje kruidenthee om weer tot de wereld te komen.
Steeds meer mensen kiezen voor het vinden van de ‘eeuwige rust’ op een natuurbegraafplaats. Zo’n plek is Huis ter Heide. Achttien belangstellenden kregen daar heldere uitleg over wat natuurbegraven inhoudt. Ook over de natuur zelf op deze plek was veel te vertellen. Na afloop was er evoor iedereen een tasje met veel informatie om nog eens rustig na te lezen, o.a. over het kostenplaatje. Want ja, ook de dood heeft z’n prijs….
Van natuur en cultuur
Een prachtige fietstocht met zon aan de hemel leidde naar Hof ’t Einde in Loon op Zand. De 26 liefhebbers van tuinen konden daar hun hart ophalen aan een overdaad aan bloemen, planten, bomen en heesters. Veel onverwachte doorkijkjes naar tuinbeelden en stukjes landschap. De rondlopende alpaca’s maakten dit paradijs helemaal af.
Het was goed wandelen over landgoed Vredelust en Heidepark, zo vonden de deelnemers aan deze activiteit. Het voormalige landgoed van de Tilburgse textielbaronnen met de villa Vredelust (1884) is in Engelse landschapsstijl aangelegd. Veel slingerende paden, vijvers en poelen, loof en naaldbomen en allerlei bosbewoners. Verrassend hoeveel te vertellen was over dit verborgen pareltje in stadsbos013.
De wandeling langs sporen uit het koloniale verleden van Tilburg was voor de deelnemers een eye-opener. Dat het Nederlandse slavernijverleden ook wortels heeft in Tilburg was nagenoeg onbekend. Veel monumenten en huizen in het centrum blijken een connectie te hebben met de koloniale geschiedenis. De rondleiders konden daar boeiende verhalen aan koppelen. Het leidde bij iedereen tot een groter bewustzijn van de doorwerking van slavernij in volgende generaties.
Het Ronde Tafelhuis in Tilburg brengt tal van culturen en religies bijeen. Initiatiefneemster Thea van Blitterswijk vertelde met veel passie over deze ontmoetingsplek, die vanuit de kerk is ontstaan. De activiteiten van het Huis bewijzen dat integreren van onderop met simpele dingen het beste werkt. Mensen ontmoeten elkaar daar via kookgroepen, taalcursussen, strijk- en naaigroepjes, hulp bij invullen van papieren, etc. Na de inspirerende lezing hadden Somalische vrouwen een heerlijke lunch gemaakt voor het KBO-bezoek.
Door miscommunicatie stond er geen trainer klaar bij de les Mobiliseren en Stabiliseren. Inmiddels hebben alle liefhebbers nog de kans gehad om deze vorm van bewegen te ervaren. De oefeningen waren pittig, maar des te groter was de voldoening na afloop. Bij het welverdiende kopje koffie kwam de vraag of er een KBO-groepje gevormd kon worden. Wie weet: wordt vervolgd!
Een dagtocht naar Nuenen in de voetsporen van Van Gogh was de zonnige afsluiting van de 13e editie van de Zomerschool . Eerst werd het vernieuwde Vincentre bezocht en na een lekkere lunch leidde een wandeling langs tal van plekken die van Gogh geschilderd heeft. De gids vertelde dat Nuenen door Van Gogh een toeristische trekpleister is geworden, waar niet alleen KBO-ers, maar ook Chinezen en Engelsen op af komen.
Als werkgroep kijken we terug op een succesvolle Zomerschool, waar veel gezien, gehoord, gevoeld en geproefd is.
Voor Rosemarie Smarius was dit haar laatste jaar als lid van de werkgroep. Heel jammer dat zij ons gaat verlaten. Ze heeft heel veel activiteiten aangedragen en begeleid. Op deze plaats onze hartelijke dank voor haar enthousiasme en inzet.
Het team van de Zomerschool: Coby, Elly, Jeanne R., Pia, René, Rosemarie, Toke, Victoire en ‘invaljuf’ Jeanne K.