Inmiddels is het herfst en zitten we binnen met de verwarming aan. Een mooi moment om terug te blikken op de Zomerschool en de balans op te maken.
Er waren bijna 700 inschrijvingen voor de 20 activiteiten: een prachtige score waar we als werkgroep trots op zijn. Bijzonder was dat we dit jaar veel nieuwe leden onder de deelnemers zagen. Een beter manier om je snel thuis te voelen bij de KBO Berkel-Enschot is er niet!
Het is bijna een traditie geworden dat een dorpsgenoot de spits van de Zomerschool afbijt met een lezing. Dit keer was de eer aan Jos Loonen, die boeiend wist te vertellen over ons zonnestelsel en de mogelijkheid van bewoonbare planeten in de toekomst. Een wereld die letterlijk ver van ons afstaat, maar Jos wist die in begrijpelijke taal dichterbij te brengen.
John Lommen, eveneens dorpsgenoot, wekte in zijn lezing het werk van Nikki de Saint Phalle tot leven. Ze is vooral bekend om haar kleurrijke wulpse vrouwenfiguren. John liet zien en horen dat ze meer dan dat was: een veelzijdige kunstenares met een feministische inslag in haar werk. Frappant detail: de 36 toehoorders waren bijna allemaal vrouwen!
Groei en bloei
Het Middeleeuwse Witte Kasteel in Loon op Zand kent een rijke geschiedenis, die door de gidsen uit de doeken werk gedaan. Het sobere interieur staat in schril contrast tot de explosie van kleur buiten. Op het moment van bezoek – hartje zomer – stonden de kasteeltuinen in volle bloei. Een weelde aan rozen, bloemen, planten en kruiden, en dat op een steenworp afstand van Berkel-Enschot.
Hoe je ook vanuit een andere visie kunt tuinieren was te zien in de permatuin en het voedselbos van John en Tiny Vermeer in Haaren. Op een 1 ha. groot terrein, omgeven door wilgen, hebben zij met ecologisch tuinieren een grote variëteit geschapen aan bomen, planten en struiken, die ook nog eetbare producten opleveren.
Op pad met Gerard Otten
De bekende stadsgids Gerard Otten maakte vier keer zijn opwachting bij de Zomerschool. De eerste keer nam hij de KBO-ers mee op een wandel- en vaarroute langs de Piushaven. Vanaf het water lijken de gebouwen en gebouwtjes een rommeltje, maar door de uitleg van de gids ging je de chaos begrijpen en zelfs waarderen.
Een regenbui mocht de pret in de boot niet drukken. Iedereen kroop gezellig bij elkaar onder de paraplu’s.
Binnenkort gaat het Paleis-Raadhuis voor een paar jaar ‘op slot’ voor een grondige renovatie. Probleem was hoe alle zestig belangstellenden de kans te geven dit paleis van koning Willem II nog van binnen te zien. Bij hoge uitzondering is deze activiteit na de Zomerschool nog twee keer herhaald. Met dank aan Gerard Otten, die alle drie de rondleidingen voor zijn rekening nam. Eén groep bofte dat de burgemeester ook tot de deelnemers hoorde, zodat hij zijn werkkamer in hoogst eigen persoon kon laten zien.
Ode aan vrijwilligers
Een klein museum met een groot verhaal, dat is Gijzelaarskamp Beekvliet. Dit museum draait helemaal op vrijwilligers, die het belangrijk vinden het verhaal door te geven aan de generaties na ons. Wat hier gebeurd is in de oorlog, zou meer bekend moeten worden, vonden de bezoekers.
Helaas moesten we veel belangstellenden teleurstellen, maar volgend jaar – 80 jaar bevrijding – staat dit bezoek zeker weer op het programma van de Zomerschool.
Twee groepen kregen de kans om achter de schermen van de Voedselbank te kijken. Het was indrukwekkend om te zien wat een enorme organisatie het is om iedere dag 2000 monden te voeden. Het zijn voornamelijk vrijwilligers die dit mogelijk maken. Bijzonder is dat er geen standaardpakketten worden gemaakt, maar dat de mensen zelf kunnen winkelen uit het grote aanbod.
De lanen op, de paden in
Traditioneel trekken we in de Zomerschool ook de wandelschoenen aan. De geplande wandeling door de duurzaamheidsvallei viel letterlijk in het water. De vele regen had het gebied tot een zompig moeras gemaakt. Onze gids Henk Hoppenbrouwers was niet voor een gat gevangen en wist op het laatste moment een goed alternatief te vinden in Moerenburg. Hoewel het een bekend stukje Tilburg is, kon Henk de wandelaars toch nog verrassen met nieuwe weetjes.
Woensdag 30 juli was de warmste dag van de Zomerschool. Gelukkig was de wandeling in Korvel op de ochtend gepland, zodat de temperatuur geen spelbreker was. Dit oeroude stukje Tilburg sprak vooral tot de verbeelding van enkele ‘meelopers’, die in deze wijk opgegroeid waren.
Den Bosch en omgeving
In het Brabantse Esch waanden we ons even in het Engeland van de 19e eeuw. Kunsthistorica Ingrid van Leeuwen vertelde met veel verve en humor over de vorsten George IV en Victoria. Haar lezing was doorspekt met sappige details over de levenswandel van de eerste en grote historische betekenis van de tweede. De afsluitende high tea hield de Engelse sfeer nog even vast.
Er lijkt bij de KBO-ers een grote nieuwsgierigheid te zijn naar wat zich binnen de rechtbank afspeelt. Voor de derde keer stond dit bezoek op het programma van de Zomerschool en weer moesten we belangstellenden teleurstellen. De afsluitende rondleiding door het gebouw moest helaas sneuvelen, omdat de rechtszittingen uitliepen tot na vier uur. Sommigen vonden dat jammer, maar het merendeel had het ‘juridisch steekspel’ niet willen missen. “Razend interessant”, aldus een van de deelnemers.
Het bezoek aan de Norbertijnen abdij in Heeswijk is het binnentreden van een andere wereld, een wereld van rust en bezinning. In de loop der eeuwen is de abdij uit 1134 steeds verder uitgebouwd tot het grote kloostercomplex van nu. De gids troonde de groep mee naar buiten om de verschillende bouwstijlen te laten zien. Indrukwekkend is altijd de galerij met de schilderijen van voormalige abten. Het bezoek eindigde in het proeflokaal waar het met een lekker abdijbiertje goed napraten was.
De kamelenmelkerij in Berlicum mag zich uniek noemen, omdat het de enige melkerij is in Europa. Kamelenboer Frank begon ooit met drie kamelen als hobby, en heeft nu een echt bedrijf met 100 kamelen en kalfjes. Het viel op hoe begaan de verzorgers zijn met hun dieren, ze als het ware ‘omarmen’. Natuurlijk moest er ook een glaasje kamelenmelk gedronken worden. Over de smaak viel te twisten (zout, licht zoet, romig), in ieder geval is het een supergezonde drank door de extra eiwitten.
Andere kant van het ziekenhuis
Normaal lopen we vlug door de gangen van het ziekenhuis op weg naar de afspraak. Maar nu stonden we stil bij de vele kunstwerken die daar te zien zijn. Een kijkje in de keuken wekte bewondering, omdat er met iedere patiënt rekening gehouden moet worden (zoutarm, eiwitrijk, vloeibaar, vegetarisch, halal, etc.). Plus dat het dan ook nog lekker moet zijn. “Het lijkt hier wel een hotel”, was de reactie. Na de lunch kon iedereen meedoen aan de workshop creatief bewegen. Een heel geslaagde dag die liet zien dat het ziekenhuis meer te bieden heeft dan het geven van zorg.
Helaas kan het toch gebeuren dat we op de gipskamer van het ziekenhuis belanden. Evenwichtsproblemen, broze botten , minder spierkracht. Het zijn de kwalen van het ouder worden. Niet vreemd dat er veel belangstelling was voor de workshop Valpreventie. Onder leiding van een bewegingstherapeute kregen de deelnemers tips om vallen te voorkomen. En nog belangrijker…. technieken en handigheidjes om weer overeind te komen, als het dan toch een keer gebeurt.
De workshop schilderen met mixed media bewees dat je helemaal geen aanleg hoeft te hebben om iets moois neer te zetten. Onder aansturing van Wilma de Wilde ging iedereen aan de slag met snippers papier, stukjes karton, zand en een verfkwast. Met deze simpele materialen ontstonden op het schilderdoek ware kunstwerken met een verrassend effect door het reliëf.
Oirschot en Spoordonk
Op de afsluitende dag van de Zomerschool stonden Oirschot en Spoordonk op het programma. ’s Morgens werd onder leiding van een gids gewandeld door Oirschot. Het centrum is een aaneenschakeling van historische gebouwen en gebouwtjes, die gelukkig voor de slopershamer zijn behoed.
Daarna wachtte een lunch bij De Stroom in Spoordonk, het bedrijf van Jacques en Marij van der Schoot. Broodjes, ham, kaas, jam en melk stonden klaar. Zelf smeren en gezellig aanschuiven. Dat zorgde meteen voor een ongedwongen sfeer, zeker met een stralende zon aan de hemel.
De Stroom staat bekend om het kweken van meervallen. Met hun brede bek en angstaanjagende snorharen zijn zij niet moeders mooiste onder de vissen. Gelukkig verdween dat beeld bij het proeven van de stevige vis.
Met een voldaan en tevreden gevoel hebben we als werkgroep de Zomerschool afgesloten. Helaas ook met wat weemoed, omdat we afscheid moesten nemen van Toke en Victoire. Met hun inzet van 12, resp. 5 jaar gaan we het enthousiasme en gezelligheid van deze ervaringsdeskundigen missen.
Het team van de Zomerschool: Coby, Elly, Janny, Jeanne, Joke, Pia, René, Toke, Victoire