t Is weer voorbij die mooie ’Zomer’- school!

Na twee jaar van beperkingen kon de Zomerschool dit jaar weer voluit van start met een goed gevuld en gevarieerd programma. Het was voor ons als werkgroep fijn te ervaren dat er zoveel belangstelling was voor de verschillende activiteiten. De Zomerschool voorziet duidelijk in een behoefte om in de rustige zomermaanden met anderen op pad te gaan, leuke dingen te ondernemen en ervaringen te delen.

Hitte en buien
Was het voorgaande jaren de coronacrisis die roet in het eten gooide, dit jaar speelde de klimaatcrisis ons parten. Wegens extreme hitte moesten wij de Mariawandeling in Tilburg en het bezoek aan de wijngaard in Baarle-Nassau afzeggen. Gelukkig hadden zowel de stadsgids als de wijngaardenier alle begrip voor ons besluit en zijn we volgend jaar van harte welkom.
Op de dag van de pluktuin in de Moer kwam de regen met bakken uit de hemel. Voor de helft van de deelnemers was dit reden om de tocht af te zeggen. Een aantal ging met de auto en enkele diehards pakten toch de fiets en trotseerden de buien. Deze doorzetters kregen een warm en droog onthaal onder de luifels. Na afloop ging iedereen met zelf geplukt fruit naar huis.
De wandeling op landgoed Wellenseind (30 graden) was gelukkig in de ochtend. Om 12 uur kon iedereen moe, maar voldaan uitpuffen op het terras van Voor Anker.

Ook binnen werden de spieren en gewrichten aan het werk gezet met een kennismakingsles Pilates. “Heel leuk, maar best pittig”, was de overheersende mening. Dat weerhield een aantal enthousiastelingen niet om zich aan te melden voor vervolglessen.
Voor wie minder goed ter been was, stond er een citytour in Tilburg op het programma. Een bustocht door het oude, bekende Tilburg en langs nieuwe hotspots als Piushaven en Spoorzone met een koffiestop in een al even bijzonder gebouw, woonzorgcentrum De Leyhoeve.

Dat er veel creativiteit in onze KBO-leden zit, bewees het prachtige en kleurrijke resultaat van de workshops pouring en fusen. Engelse termen voor gewoon lekker kliederen met verf (terug naar de kindertijd?!) en verschillende kleuren glas samensmelten.

De veertig deelnemers aan de excursie naar Kamp Vught werden stil bij wat de gidsen vertelden. Bij de uitleg in de barakken, het kindermonument en de grote maquette van het kampcomplex voelde de oorlog – juist in deze tijd – weer heel dichtbij.
Traditiegetrouw staan er altijd lezingen op het programma van de Zomerschool. Dit keer konden we ons gelukkig prijzen met boeiende sprekers van eigen, Berkel-Enschotse bodem. John Lommen besprak de wisselwerking van de opkomst van de fotografie met de schilderkunst. Een onderwerp dat zich prima leende voor veel beeldmateriaal. Jos Loonen nam ons mee naar het natuurgeweld van vulkaanuitbarstingen op Krakatau en Tambora in de 19e eeuw.
Eveneens een stap in het verleden was het bezoek aan de bibliotheek van de Universiteit Tilburg, waar de Brabant-Collectie is ondergebracht. Een indrukwekkende verzameling oude boeken, prenten, landkaarten van het Brabant van vroeger. Een keuze uit al dat moois lag voor ons uitgestald en werd toegelicht door de conservator van de collectie. We konden/mochten het gewoon oppakken, erin snuffelen en doorbladeren. Een snoepwinkel voor liefhebbers van ‘ons’ Brabant.

Spektakel en serene rust
Er was veel belangstelling voor een kijkje binnen de muren van de rechtbank. Na een inleiding over de organisatie van de rechtspraak en het verloop van een rechtszitting, konden we een aantal zittingen bijwonen. Een verdachte die het niet eens was met de uitspraak van de rechter, zorgde voor het nodige spektakel. Tot slot nam een rondleider ons mee langs de bijzondere wandtapijten in enkele zittingszalen.

Bij de Norbertinessen in Oosterhout proefden we de serene rust van het kloosterleven. De zusters maakten ons deelgenoot van hun ‘bidden en werken’ binnen het slot en de landerijen er omheen. Het bijwonen van de vespers was een mooie, meditatieve afsluiting, waarna de zusters – heel werelds – een glas wijn uit hun wijngaard schonken.
In het Kruidenrijk in Haaren ontdekten we hoe kruiden ook buiten het keukenkastje van groot nut zijn. Heel leerzaam om te horen over de geneeskrachtige werking voor lijf en leden van allerlei kruiden en sommige bloemen. In de winkel waren volop (bewerkte) producten uit deze ‘apotheek van de natuur’ te koop.

Slechts een handjevol KBO-ers had zich opgegeven voor het museum ‘Onder d’n Hooizolder’. We denken dat dit kleine, sympathieke museum in ons dorp inmiddels al door veel KBO-leden is bezocht.
Ook waren er minder tafeltjes dan andere jaren op de rikmiddag in Torentjeshoef. Maar hier bewees zich weer het gezegde ’Elk nadeel heb z’n voordeel’: iedereen ging met een prijs naar huis!

Afsluiting in den Bosch
We sloten de Zomerschool af met een dagtocht naar Den Bosch. Na de zonnige start op de Parade met koffie en een Bossche bol kon de dag al niet meer stuk. Een vol programma, dat op rolletjes liep: stadswandeling, vaartocht over de Binnendieze en bezoek aan het Zwanenbroedershuis.

Wij, ‘de juffen’ van de Zomerschool, hebben nu vakantie. In januari gaan we ons weer buigen over het programma voor 2023. We hebben nog ideeën en energie genoeg om er weer een mooie editie van te maken. Helaas moeten we dan de actieve inbreng van Jeanne Kock missen. Zij heeft door drukke bezigheden moeten besluiten te stoppen met de Zomerschool. Op deze plaats willen wij haar hartelijk bedanken voor het vele werk, dat ze altijd vol enthousiasme gedaan heeft.

Elly, Jeanne K., Jeanne R., Pia, Rosemarie, Toke, Victoire