In 2020 was het door de strenge coronamaatregelen niet mogelijk om een Zomerschool te houden. Gelukkig kon de werkgroep dit jaar voorzichtig weer een programma samenstellen, doordat er minder beperkingen waren én onze deelnemers gevaccineerd of getest waren.

Er werden tien activiteiten georganiseerd, verspreid over twee weken, van 9 t/m 20 augustus.
De animo was groot: 121 mensen namen deel en er waren 242 inschrijvingen, zodat alles kon doorgaan. Het was een flinke administratieve klus die door Pia Clarijs zorgvuldig geklaard werd.
Bij de Piushavenwandeling en bij de wandeling op Landgoed Wellenseind waren teveel inschrijvingen en moest er geloot worden. Die activiteiten nemen we zeker weer mee in een volgend programma.

Het weer was dit jaar duidelijk koeler met gematigde temperaturen in vergelijk met vorige jaren.
Er waren dit jaar twee creatieve workshops, die al eerder in een zomerschool gehouden werden.
Josephine van Bluebell Glass Art in Udenhout gaf door grote belangstelling de workshop Mozaïeken drie keer. Er werden verrassende kunstwerken gemaakt. Ook de deelnemers van de twee workshops Acryllic Pouring bij gastvrije Fien v.d. Aker waren enthousiast en blij met hun resultaten.
De deelnemers aan de activiteit Tai Chi konden zich soepel bewegen o.l.v. docent Edwin in de Kapittelzaal van Koningsoord.
De interessante wandeling rond de Piushaven o.l.v. twee gidsen gaf een beeld over verleden, heden en toekomst van deze Tilburgse parel.
Boeiende onderdelen waren twee lezingen: Marcel de Reuver gaf een presentatie over zijn gedichtenbundel “Wereldberoemd in Tilburg” met daarin een eerbetoon aan 20 markante Tilburgers. Het geheel werd afgewisseld met foto’s, anekdotes en levensverhalen.
Dhr. Staffhorst hield een lezing over de Vrijmetselarij, voor velen van ons een onbekende Broederschap. We hoorden o.a. over de geschiedenis, de organisatie en de gebruiken en rituelen.
We wandelden in Oisterwijk van “kerk tot kerk” en de twee stadsgidsen vertelden over de rijke historie van acht eeuwen Oisterwijk. We zagen fraaie monumenten en bijzondere plaatsen.
DePetrus in Vught stond allang voor een bezoek op het verlanglijstje van de werkgroep. De voormalige St. Petruskerk is een prachtig ontmoetingscentrum geworden en biedt onderdak aan o.a. de bibliotheek, het Vughts museum en Welzijn Vught.
In het Iconenatelier van Zuster Delian de Brouwer in Moergestel zagen de deelnemers hoe Iconen geschilderd worden vanuit een lange, gelovige traditie, gedragen door de spiritualiteit van de Zusters van Liefde. We kregen een warme, hartelijke ontvangst.
Het Landgoed Wellenseind was voor de meesten van ons onbekend terrein. Twee groepen onder begeleiding van gidsen ontdekten het gevarieerde landschap met zeldzame flora en fauna.
Voor herhaling vatbaar in een volgende zomerschool.

Alle docenten, begeleiders en organisaties hartelijk dank voor jullie deskundige inzet en zorg.
Een aantal foto’s van de activiteiten is te zien op onze website www. kboberkelenschot.nl
We kunnen terugkijken op een geslaagde Zomerschool 2021!

De werkgroep nam aan het eind van de zomerschool afscheid van Martje Bloem die een aantal jaren meewerkte. Martje bedankt voor al je inzet!

Tot volgend jaar, dan is er hopelijk weer een gezellige Zomerschool.

De werkgroep Zomerschool van 2021,
Martje Bloem
Pia Clarijs
Toke Clijsen
Jeanne Kock
Jeanne Rodenburg
Rosemarie Smarius
Victoire Geerts