Twee weken lang, van 22 juli t/m 2 augustus, werd voor de tiende keer de Zomerschool van KBO Berkel-Enschot gehouden.

Zomerschool 2019 vierde zijn 10e verjaardag en kon het cadeautje inzetten dat verkregen was bij de Rabobank Clubkasactie. Er werden 17 activiteiten aangeboden die veel belangstelling kregen. 235 mensen namen deel en er waren 566 inschrijvingen. Bij de Kunstwandeling en de Leerfabriek waren teveel inschrijvingen en moest er geloot worden.

De Zomerschool voltrok zich in de eerste week in tropische temperaturen. Het bezoek aan Natuurlijk Tomaat en de fietstocht naar DePetrus in Vught werden daarom geannuleerd. Ook waren er deelnemers met begrijpelijke afzeggingen. Gelukkig was het in de tweede week minder warm.

Twee dagtochten waren er in een comfortabele bus van Sabeh: naar Bergen op Zoom en naar Dordrecht. In BoZ was er in de ochtend door de hitte een aangepaste historische stadswandeling en ’s middags een rondleiding op het prachtige Landgoed Mattemburgh. In Dordrecht deden we ook een stadswandeling en in de middag een mooie tocht met fluisterboot “Dordtevaer”.

Er waren nogal wat creatieve workshops. Gastvrije Fien v.d. Aker gaf door de grote belangstelling de workshop Acrylverf gieten zelfs 4 keer. Er werden verrassende kunstwerken gemaakt.

Ook bij de workshops Kantklossen en het Beschilderen van zijden sjaals werd er gezellig gewerkt met uiteindelijk mooie resultaten.

Boeiende onderdelen waren 2 lezingen: John Lommen over fotograaf Philippe Halsman met zijn geweldige foto’s van voor velen van ons herkenbare beroemdheden en Jos Loonen over “De Vier”; de grote invloed die vier grote internetbedrijven hebben in ons bestaan.

We wandelden onder leiding van Wilma de Wilde door het prachtig aangelegde golfpark de Haenen in Teteringen en bewonderden de kunstobjecten.

Bij het bezoek aan de Dorpsdokter in Hilvarenbeek viel veel te zien en te horen over de medische praktijken van vroeger. De sportievelingen trotseerden de hitte op de fiets en kregen koel water van zorgzame Marian Oostelbos.

Ook het bezoek aan pluktuin Sprankenhof werd aangepast: deelnemers konden in de koelruimte informatie opdoen. Het meeste fruit buiten was al geplukt.

De deelnemers aan de activiteit Bewegen voor Ouderen konden zich prettig in- en ontspannen in de Kapittelzaal van Ons Koningsoord.

Een aantal rikkers onder ons was onder koelende ventilatoren een middag gezellig en fanatiek bezig in de Stulp m.m.v. Willie Stroot, Jeanne Rodenburg en Coby Vink en iedereen ging met een prijs naar huis.

De excursie naar het Philipsmuseum was interessant volgens veel deelnemers. De gidsen gaven een duidelijk beeld van de geschiedenis van Philips van gloeilampenfabriekje tot wereldconcern.

In Leerfabriek KVL in Oisterwijk kon men tijdens de rondleiding sfeer proeven in de gebouwen en de bedrijvigheid ervaren van ondernemers. Het was genieten van koffie met lekker gebak van Robèrt.

Op de laatste middag was er grote belangstelling voor de excursie in de Spoorzone. Jammer dat de LocHal gesloten was wegens schoonmaakwerkzaamheden. De gidsen lieten ons veel zien van de veranderingen op het 150 jaar oude, grote, voor velen onbekende NS terrein. We sloten gezellig af met een drankje bij EVE.

Alle docenten, begeleiders en organisaties hartelijk dank voor jullie deskundige inzet en zorg.

Een aantal foto’s van de activiteiten zijn te zien op deze website.

We kunnen terugkijken op een geslaagde Zomerschool 2019!

Tot volgend jaar, dan is er vast weer zo’n gezellige Zomerschool.

 

De werkgroep Zomerschool van 2019,

Ria van Beurden

Martje Bloem

Toke Clijsen

Jeanne Kock

Jeanne Rodenburg

Rosemarie Smarius