Met 88 aanwezigen waren er weer heel wat vrijwilligers (van de ruim 140) van KBO Berkel-Enschot, op 12 november, op komen dagen om te genieten van een fijne (en lekkere) middag samen. In 2020 had zo’n middag immers niet mogen plaatsvinden in verband met de coronaregels.

Na de inloop met koffie en lekkers begon voorzitter Leo de Graaf dan ook met een groot dankwoord aan alle vrijwilligers die zich inspannen voor de goede zaak. Heel kordaat pakte hij het aan door allereerst het begrip “vrijwilliger” stevig neer te zetten. Zijn eigen moeder was (waarschijnlijk) een goed voorbeeld: om in de naoorlogse periode mensen in haar dorp aan te zetten tot het doneren van een dubbeltje voor een goed doel kon zij zelfs “op de uitkijk” gaan staan om te zien of de beoogde donateurs (Leo’s moeder was dan al eerder zonder resultaat langs geweest) thuis kwamen, zodat zij inderdaad konden worden aangesproken om iets in de bus te stoppen. En… met zeker een dubbeltje als resultaat!

Onze vrijwilligers zijn veelal bezig met de organisatie van cursussen en zomerschool, met het bevorderen van bewegen door sport en spel, met het stimuleren van de hersenen met bridge, kaarten of anderszins, met het bezorgen van ONS en KBO Nieuws, met het individueel helpen op financieel of organisatorisch terrein, of (gewoon) door te besturen.
Wij worden gewaardeerd!

Vervolgens ging Leo over tot het met woorden en bloemen/een flesje fêteren van een aantal vrijwilligers die, om verschillende redenen, afscheid namen van hun werkgroep. Grote dank viel hen ten deel.
Jan van Esch stopt met het penningmeesterschap van de biljartvereniging.
Martje Bloem verlaat de Zomerschool-groep.
Na haar zeer vele jaren bemoeienis op het gebied van bewegen (nordic walking, bewegen voor ouderen, gymnastiek) blijft Ans de Glas nog wel nordic walken, maar niet meer in de werkgroep. Ook Wim van Eijck en Arnold van Riel doen bij die groep een stapje terug.
Jan Schooneveld was de man die o.a. in De Stulp vele wanhopige i-phone, tablet en computer gestranden weer op het juiste ict-pad hielp. Veel dank, Jan!
De werkgroep Solidariteit als geheel beëindigt haar betrokkenheid bij het project Cochabamba in Bolivia van de Moergestelse (Toer Mee) Pater. Henk van de Ven en Gerry Oomen stoppen hierdoor geheel als vrijwilliger. De werkgroep Solidariteit gaat wel verder met nieuwe mensen en John van Horen, en met nieuwe projecten. Gezocht: mensen die deze werkgroep willen komen versterken.

Zilveren Speld van KBO Brabant voor Jan Bertens
De grote man die ruim 12 jaar zo goed voor ons allen zorgde door KBO Nieuws te “verheffen” tot het huidige magnifieke blad qua vormgeving, indeling en kleurigheid werd met die speld terecht in het zonnetje gezet. Ook verzorgde hij het Jaarverslag en de contacten met De Schakel. Hij wist menig (tijds)probleem op te lossen en verdient zijn onderscheiding volledig. Proficiat, Jan, het ga je goed!

En toen konden de aanwezige vrijwilligers gaan bijpraten met hun kompanen, nieuwe plannen smeden of geïnformeerd worden over aanstaande activiteiten. En dat deden ze. Vier mannen hoorde ik verhalen uitwisselen over koken, afwassen, fietsen, bridgen, zorgen voor de vrouw, brood bakken en tennissen.

De naastgezeten vrouwen hadden het over de kinderen, hun mannen, goed bewegen, bridgen en, of ze nog mannen konden strikken voor ……… hun geliefde zangkoor BEZ (= Berkel Enschot Zingt) dat dringend verlegen zit om baritons. Belangstellende mannen kunnen zich overigens melden bij Riki Ouwehand.

Kortom, aan menig tafeltje werd flink gelachen en genoten. Totdat de welbekende catering Wolfs ons opriep tot de lopendbuffetmaaltijd, waarbij voorgerecht en hoofdschotel weer vele keuzemogelijkheden boden met voor elck wat wils. Wij hebben genoten van het goede dat ons geboden werd.

Met dank aan de mensen van Hemels, De Schalm en de organiserende KBO-bestuursleden.

Frank Smarius