Het concerto is een benaming voor een bepaalde vorm van compositie waarbij verschillende groepen met elkaar concerteren.
De benaming werd voor het eerst gebruikt door L. Viadana in 1602 in zijn “Concerti Ecclesiastici”, motetten voor stemmen en orgel.

Als schepper van het instrumentaal concerto da camera moet Torelli worden genoemd. De door hem gebruikte combinatie van twee violen en bas werd overgenomen door componisten als Vivaldi, Geminiani en Corelli.

Händel en Bach droegen bij aan de verdere ontwikkeling van het genre.
Mozart en Beethoven lieten het concerto uitgroeien tot een vorm waarin de solist én het orkest een even belangrijke rol opeisen wat tot ongeëvenaarde composities heeft geleid.

De romantici en ook de moderne componisten borduurden voort op de inzichten van Mozart en Beethoven en ook zij schiepen onvergankelijke meesterwerken.

Tijdens de cursus maak je een reis door de tijd heen van bekende en ook onbekende concerti voor één maar ook meerdere instrumenten met orkest.
Die reis is boeiend omdat het concerto bij uitstek de instrumentale vorm is om een verhaal te vertellen.

Ik hoop jullie op deze reis langs prachtige muzikale landschappen weer aan te treffen.

Docent:                  André van Baest
Waar:                      Muziekhuis naast Boerderij Denissen
Wanneer:               donderdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur
Cursusdata:          22, 31 maart en 7 april