REIS DOOR DE WERELD VAN DE OPERA

De ontstaansgeschiedenis van “de Opera” start in het land van de opera: Italië.
Eind 16e eeuw kwam een groep van muzikanten, edelen en intellectuelen bijeen die het idee van Aristoteles in de 4e eeuw voor Christus om toneel en muziek samen uit te voeren, nieuw leven in wilde blazen.

Claudio Monteverdi was de eerste grote componist die een opera schreef. In 1607 schreef hij zijn “Orfeo”. Daarna heeft het genre een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Vele componisten na hem schreven onvergankelijke meesterwerken. Het succes van de opera vindt zijn oorzaak in het feit dat het publiek zich herkent in de thema’s in de opera. Liefde, dood, verdriet, geluk, verraad, ontrouw, en oorlog en vrede waren voor de hand liggende onderwerpen. Maar ook sociale thema’s zoals de heerschappij van de adel kwamen aan de orde wat niet altijd werd gewaardeerd door het heersende establishment. Meer dan één componist kwam in de problemen door een in de opera aangeroerd thema. De combinatie van muziek, woord en lichamelijk expressie versterkt de emoties op het toneel en zo ontstond een door velen geliefd muziekgenre.

In de cursus maken we een reis door de eeuwen heen en volgen we de ontwikkelingen die de opera in zijn diverse verschijningsvormen doormaakt. Naast bekende muziek uit geliefde werken wordt ook aandacht besteed aan minder bekende maar evenzeer prachtige operamuziek.

Laat u meenemen in de wondere wereld van de opera !

 

Docent:                  André van Baest
Waar:                      Muziekhuis naast Boerderij Denissen 
Wanneer:               donderdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur
Cursusdata:          7, 14 en 21 oktober
Kosten:                  voor leden KBO B-E: € 15,-