2000 tot 450 vC: van Kreta en Mycene tot de oorlogen met Perzië

Het Midden-Oosten is de bakermat van onze beschaving.
Griekenland was ooit het eerste Europese land dat zich voegde bij die beschaving. Dat begon al in het tweede millennium met de Minoïsche beschaving op Kreta en de Myceense op het Griekse vasteland. In het eerste millennium kwam de klassieke Griekse beschaving op, met op zijn hoogtepunt de weergaloze pracht van steden als Athene en Korinthe. De Grieken bereikten grote hoogten in literatuur, toneel, architectuur, wijsbegeerte, beeldhouwkunst en wetenschap, en ze zijn de grondleggers van de democratie (hoewel wij hun vorm van democratie niet erg democratisch zouden vinden).

In dit eerste deel van de cursus Het klassieke Griekenland volgen we de eerste bloei van beschavingen in het Griekse gebied: in Kreta en Mycene, van pakweg 2000 tot 1200 vC.
We verliezen het zicht op Griekenland een beetje in de volgende periode (de Griekse ‘middeleeuwen’), maar vanaf 750 vC bloeit de beschaving opnieuw op in Ionië (nu West-Turkije), op de talloze eilanden en op het Griekse vasteland. Het is het begin van de luisterrijke klassieke periode, die we bespreken tot en met de oorlogen met Perzië.
Het vervolg, de glorietijd van Athene, tot aan de verovering door de Romeinen, zal onderwerp zijn van de volgende cursus: Het klassieke Griekenland 2.

De Griekse cultuur is ons veel nabijer dan die van het verder verwijderde Midden-Oosten: de denkwereld, de kunsttraditie en de taal zijn de hoekstenen geworden waarop we onze eigen westerse beschaving hebben gebouwd. We zullen er in deze cursus uitgebreid bij stilstaan en vele voorbeelden bespreken.

 

Docent:          Jos Loonen
Waar:             ‘t Muziekhuis naast boerderij Denissen in grote zaal
Wanneer:       dinsdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur
Data:               6 bijeenkomsten: 8, 15, 22, 29 nov, en 6, 13 dec
Kosten:           voor leden KBO B-E: € 30,-
Deelnemers:   maximaal 40