Twee deskundigen, Henk Hoppenbrouwers op het gebied van planten en tuinen en Tjen Beljaars op het gebied van gebouwen en architectuur, nemen u, per fiets, mee naar vier mooie en interessante plekken in Tilburg en omgeving en vertellen u daar over de flora en gebouwen.

1. Wilhelminapark e.o.
Al wandelend door het ruim 120 jaar oude Wilhelminapark wordt een toelichting gegeven op de ontstaansgeschiedenis van het park, de architect en de structuur van het park. Het Wilhelminapark is een typisch Engels landschapspark met veel bijzondere boomsoorten.
Van de omliggende bebouwing zal een aantal saillante bouwwerken worden besproken zoals: voormalig melkfabriek van de CTM, vier moderne stadwoningen, woonhuis fabrikant Mommers, woonhuis familie Swagemakers en de “Rode Haan”.
Ook zal nog via de Kuiperstraat een bezoek worden gebracht aan het voorterrein van het Museum De Pont met de sculptuur van Anish Kapoor.

2. Universiteit / Oude Warande
Via het zogenaamde Maaskantgebouw aan de Esplanade komen we op het universiteitsterrein. Besproken en deels bezocht worden het hoofdgebouw A van architect Jos Bedaux en de daaraan geschakelde bebouwing. Op het terrein van de Tilburg University staan een aantal monumentale boomsoorten
Daarna wordt het sterrenbos “de Oude Warande” aangedaan. Al wandelend wordt een toelichting gegeven over de historie en opzet /structuur van het bos. Uiteraard zal ook een aantal bomen de revue passeren. Als de tijd het toelaat rijden we daarna via de Delmerweg (kapel / Joods kerkhof) naar huis.

3. Kromhoutterrein /-park
Op dit voormalige kazernecomplex zijn diverse woongebouwen gerealiseerd. Het exercitieterrein is op een aparte manier ingericht. In 1995 ontving de gemeente hiervoor de Bronzen Bever. Onlangs is het park nog gerenoveerd.
Het voormalige officiersgebouw is gespaard gebleven en omgebouwd tot woongebouw. In de directe nabijheid bevindt zich het voormalige klooster van de Rooi Harten. In de ommuurde tuin hiervan staan ook een paar monumentale beuken. Aan de andere kant van de Bredaseweg is de Watertoren.
Op de terugweg wordt – indien de tijd het toelaat – de binnentuin van het zogenaamde kunstclus-ter met Concertzaal bezocht.

4. Moerenburg, landschapspark ten oosten van Tilburg.
Door oplettendheid en actief actievoeren door de Vereniging Behoud Moerenburg is er nu een fraai landschapspark ontstaan. Begin deze eeuw is ter plaatse het voormalige landhuis in cortenstaal nagebouwd. Ooit was dit een pastorie voor Tilburg en Enschot. Een priester beschreef toentertijd het lieflijke landschap van Moerenburg en noemde daarbij het Grollegat, het Galgeven, het hek-senbos en de helleputten. We wandelen door het gebied richting voormalige afvalwaterzuivering. Dit is nu een rijksmonument. Via een zogenaamde retentievijver maken we een wandeling door het nabijgelegen natuurgebied waar drie beekjes samenkomen aan de achterkant van Moerenburg.

Docenten:             Henk Hoppenbrouwers en Tjen Beljaars
Wanneer:              maandagmiddag van 13.30 – 17.00 uur
Data:                     13, 20 en 27 september en 4 oktober
                               Per fiets (op locatie lopen). Vertrek bij kerk Enschot
Kosten:                 voor leden KBO B-E: € 20,-
Deelnemers:         maximaal 12

Het kan zijn dat door werkzaamheden, renovaties en dergelijke onvoorziene omstandigheden we het programma moeten aanpassen. Mocht dat het geval zijn dan zullen we zorgen voor sterke alternatie-ven.