Eerste excursie, Wilhelminapark en omgeving.
Het Wilhelminapark is ruim 120 jaar oud en wordt omgeven door zeer fraaie oude stadsvilla’s die bijna allemaal zijn gebouwd voor de voormalige textielfabrikanten van Tilburg. We noemen er een paar: de villa’s van fabrikanten Mommers en Swagemakers, Ook wordt stilgestaan bij het voormalige gebouw van de melkfabriek van de CTM en aan de inpassing van 4 moderne stadswoningen in deze bijzondere omgeving.
Het Wilhelminapark is een typisch voorbeeld van de Engelse landschapstijl, sfeervol met indrukwekkende boompartijen en een fraaie vijver. Tijdens de excursie worden uiteraard ook de architecten besproken die al dat fraais ontworpen hebben.
Via het Kuiperstraatje brengen we ook nog een bezoek aan het voorterrein van museum De Pont met het sculptuur van Anish Kapoor en de omliggende bebouwing komt ook aan de orde.
Tweede excursie, Universiteit van Tilburg en de Oude Warande.
De voormalige Roomsch Katholieke Handelshoogeschool, in 1927 opgericht, heeft in de bijna 100 jaar van haar bestaan een enorme vlucht doorgemaakt tot wat het nu is. Vooral vanaf de 60-er jaren van de vorige eeuw is de huidige Universteit enorm gegroeid naar bijna 20.000 studenten nu, en die komen uit ruim 140 landen. We besteden deze middag, lopende over de Esplanada, ruim aandacht aan een paar zeer markante gebouwen zoals het Maaskant- gebouw en het hoofgebouw A – dat ontworpen is door Jos Bedaux in 1962. De Universiteit staat in een parkachtige omgeving met zeer fraaie, indrukwekkende boomsoorten. Daarna gaan we het bijzondere sterrenbos van “ De Oude Warande” in. De oorsprong van dit parkbos ligt in 1710, de Duitse Prins van Hessen Kassel kocht toen de heerlijkheid van” Tilburg en Goirle”.
Als de tijd het toelaat brengen nog een bezoekje aan de omgeving van het Joods kerkhof aan de Bredaseweg/Delmerweg.
Derde excursie, Kromhoutparkterrein.
Op dit voormalige kazernecomplex zijn diverse woongebouwen gerealiseerd. Het exercitieterrein is op een aparte manier ingericht. Zo bevat de vijver vier thematische routes. In 1995 ontving de gemeente hiervoor de Bronzen Bever. Onlangs is het park nog gerenoveerd.
Het voormalige officiersgebouw is gespaard gebleven en omgebouwd tot woongebouw. In de directe nabijheid bevindt zich het voormalige klooster van de Rooi Harten. In deze ommuurde tuin staan ook een paar monumentale beuken. Aan de andere kant van de Bredaseweg is de Watertoren.
Op de terugweg wordt – indien de tijd het toelaat – de binnentuin van het zogenaamde kunstcluster met Concertzaal bezocht.
Vierde excursie, de omgeving van de Piushaven en landschapspark Moerenburg.
Wie de Piushaven nog kent zoals die was tot ergens in 1970 kan bijna niet geloven wat een verandering dit gebied heeft doorgemaakt. De vele miljoenen die in dit gebied zijn gestopt hebben hun waarde intussen wel bewezen. De haven is opgeknapt, er liggen nu oude fraaie voormalige vrachtboten in het water te dobberen, er zijn vele oude gebouwen gerestaureerd en er is bijgebouwd. Kortom, over dit gebied is genoeg te vertellen over hoe het was en hoe het geworden is. De fraaie brug d’n Ophef van de kunstenaar Körmeling geeft dit gebied nog meer uitstraling en maakt het gebied toegankelijk.
Veel had het niet gescheeld of er was geen landschapspark Moerenburg geweest, slechts door oplettendheid en actief actievoeren door de Vereniging behoud Moerenburg is er nu een fraai landschapspark ontstaan waar de inwoners van Tilburg graag recreëren.
Begin deze eeuw is op de oorspronkelijke plaats Huize Moerenburg in Cortenstaal nagebouwd. Ooit was dit de pastorie voor Tilburg en Enschot. Een priester beschreef toentertijd in een brief aan zijn familie het lieflijke landschap van Moerenburg en noemde daarbij het Grollegat, het Galgeven, het heksenbos en de Helleputten. We wandelen door het gebied richting voormalige afvalwaterzuivering. Dit is nu een rijksmonument. Via een zogenaamde retentievijver maken we een wandeling door het nabijgelegen natuurgebied. Daarbij zal de aanwezige flora en fauna worden besproken. Ook zal uitleg worden gegeven over het ontstaan en het gebruik van de drie beekjes die samenkomen aan de achterkant van Moerenburg en hun naamgevingen.
Het kan zijn dat door werkzaamheden, renovaties en andere onvoorziene omstandigheden het programma moet worden aangepast. Mocht dit zo zijn dan worden in overleg met de deelnemers naar gelijkwaardige alternatieven en/of data gezocht. Bij slechte weersomstandigheden wordt een andere datum gekozen. De deelnemers krijgen via de mail hiervan tijdig bericht.
Docenten: Tjen Beljaars voor de gebouwen en Henk Hoppenbrouwers voor de parken
Wanneer: maandagmiddag van 13.30 – ca. 17.00 uur
Data: 19 en 26 september, 3 en 10 oktober
Kosten: voor leden KBO B-E: € 20,-
Bijzonderheden: Per fiets en op de locaties zelf wordt gelopen.
Vertrekpunt vanaf het kerkplein in Enschot
Deelnemers: maximaal 14